[O1] Skaczący silnik 1,6 AKL benzyna/gaz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wirach
    Classic
    • 2007
    • 16

Witam po dłuższej przerwie.
    Mam pytanko. Znacie może dobrego mechanika - elektronika.
    Mam problem ze swoją Octawką.
    Czasami na zimnym silniku nie może odpalić, jak już odpali to szarpie, obroty skaczą. Zgaszę silnik i później odpala na "tyk". Rok temu miałem ten sam problem i po wizytach u 5 mechaników powymieniałem ; kable+ świece, cewkę, czujniki przepływu cieczy i położenia wału, przepływkę i przepustnicę. Wszystko oczywiście nowe i oryginalne. Problem ustał na pół roku i znowu to samo.
    Pozdrawiam
  • helikopter69
    Classic
    • 2006
    • 8

Witam.
    Mój problem to skaczący silnik, na 1,2 biegu ruszenie to skakanie kangura, potem jazda też nie nalezy do przyjemności, bo czuje się a)brak mocy(pedał w podłodze a auto jak by z 5 biegu ruszało), b) czuje się skoki jak by garnek nie palił..
    wymieniłem:
    - kable na BERU
    - świece Beru
    - cewka na identyczną(wykręciłem na złomowisku)
    i nic się nie zmieniło,
    Problem jest i na benzynie i na gazie(tu mocniej), dodam że rano przejadę 10-15 km jednym tempem(poza miasto i z powrotem) i wszystko ok, jak silnik się nagrzeje i w szczególności jak się robi gorąco na dworze od razu objawy się nasilają.
    Auto straciło równiez wigor. Zabawne że w nocy jak jade to śmiga jak trzeba...
    Nie zmieniło się spalanie dlatego wykluczyłem sondę, VAG nic nie pokazuje, czasem tylko sondę...
    Proszę o pomoc
    Nie jest tak źle by nie mogło być lepiej!!!

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

helikopter69, silnik krokowy i przepustnice sprawdz

Komentarz

• gadula007
        L&K
        • 2009
        • 1085
        • Octavia III combi (5E5)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A czy AKL ma silnik krokowy?? Raczej tylko przepustnicę na lince. Może czyszczenie jej i na nowo adaptacja pomoże.

Komentarz

• g_jetson
          Classic
          • 2011
          • 32

Szukaj nieszczelności w dolocie. Przepustnicę i przepływkę warto sprawdzić, ale na samym końcu. Jakie są błedy z komputera?

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

Gaz sekwencja, czy "mieszalnikowy"?
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• helikopter69
              Classic
              • 2006
              • 8

Gaz - sekwencja Zenith czy jakoś tak,
              Kupiłem uszczelki pod kolektor ssący i mam zamiar je rano wymienić - takie zwyklaste oringi... co do przepustnicy to oczywiście na lince. To AKL...
              Byłem dzisiaj na na(w) stacji diagnostycznej badać spalinki o matko..
              HC na 900obr = 245-280... na benz i gazie, natomiast przy 2100obr 170-140.. to i tak koszmar..
              Jadę sprawdzić czy czasem to nie katalizator(wymieniałem rok temu niby na dożywotni)
              TAk sobie pomyslałem że jeśli lewe powietrze by brał(uszczelki) to sonda Lambda od razu by reagowała przez co chciała DOLAC paliwa by spalić całe powietrze, a tym samym bardzo by szło paliwo a ponieważ nie za bardzo obciążam silnik to się dusi/dławi i.. skacze..

Tak sobie hipotetyzuję... zobaczymy jak po zmianie będzie, i czy spaliny wróca na miejsce.
              Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 20 Lip, 11 23:13 ]
              No i dobra,
              wczoraj zmieniłem gumki pod kolektorem, zastanawiam się czy wymienić również te z góry... 0 poprawy
              dzisiaj wymienili mi katalizator (okazało się że mam jeszcze 2 dni gwarancji - ale fart) HC = 38 czyli super, ale nie wiem czy to rzeczywistość, bo może katal. spala nadmiar który dostaje...
              auto dalej skacze.. już mniej, ale wciąż..

zauważyłem że super jedzie i bez skakania na zminym i jak jest chłodno.. ciekawostka dropsa..

[ Dodano: Sro 20 Lip, 11 23:22 ]
              Została mi

sonda lambda(byłbym wdzięczny za określenie gdzie jest - poza enigmatycznym za kolektorem wydechowym i czy jest 1 czy 2),

przepływomierz(czyżby zaraz za filtrem powietrza) i przepustnica..

bo w jaki sposób jeszcze wpłynąć na bogatość mieszanki??
              Pozdrawiam Tomek
              Nie jest tak źle by nie mogło być lepiej!!!

Komentarz

Pracuję...